Lux – Een gedwongen heruitvinding van het LUK.

Woensdag 11 maart 2020. Een uiterst geheime samenkomst met het kandidaat-bestuur voor het academiejaar 2020-2021 gaat door op het kot van Hanne in de Vlamingstraat te Leuven. Lux ziet het daglicht. We voelen op dat moment nattigheid. Heel wat geruchten en speculaties gaan de ronde over een mogelijke beperking van onze sociale contacten. Twee dagen voordien, maandag 9 maart, gaven we nog een benefietconcert in samenwerking met Alfagen (ALumnivereniging van de FAculteit GENeeskunde), gevolgd door een receptie. Op die woensdag zelf stond de jobfair van VTK (studentenkring van de Faculteit Ingenieurswetenschappen) op de rand van annulatie, maar het maximum aantal bezoekers wordt uiteindelijk op 1000 vastgelegd. Op dat moment is van mondmaskers en bubbels absoluut nog geen sprake. Het concept lockdown is volledig onbekend en niemand kon toen inschatten wat de impact van covid-19 zou zijn. Wat in de weken voordien luidde als “Het zal wel niet zo’n vaart lopen.”, zou volledig anders uitdraaien.

Onder normale omstandigheden volgen de kandidaat-bestuursleden mee met het bestuur tijdens het tweede semester om de werking te leren kennen. Helaas moest de LUK-werking zo goed als stilgelegd worden. In plaats van meevolgen ontdekt Lux de digitale kanalen zoals Skype, videobellen via Messenger, Zoom, … De bestuursposters worden via een Google Presentaties onder het LUK verdeeld en het bestuursfilmpje wordt vanop afstand opgenomen en gemonteerd. De eerste versoepelingen komen er pas wanneer alle studenten in de blok en examens zitten, dus houdt Lux vast aan een wekelijkse “vergadering”, wat eigenlijk een leuk babbelmomentje is om elkaar beter leren kennen en tegelijk de monotonie van de lockdown doorbreekt.

In juli 2020 begint het echte werk. Na elkaar lang niet fysiek gezien te hebben, brengen we een weekendje door aan zee. Een heel toffe en gezellige teambuilding en tegelijk al wat brainstormen en organiseren voor het aankomende koorjaar, want we willen goed voorbereid zijn. Er staan al twee leuke projecten gepland: Muted, een programma met negen nieuwe composities speciaal voor het LUK geschreven in het thema ‘corona’ van negen jonge Vlaamse componisten en een concert met Vivarte waar Psalm 42 van Mendelssohn geprogrammeerd staat. Het oorspronkelijk geplande concert met het Arenbergorkest wordt uitgesteld wegens het grote aantal muzikanten wat in covid-tijden wel eens voor een probleem kan zorgen. (Noot: Het concert met het Arenbergorkest vond uiteindelijk plaats in december 2022 in het bestuursjaar van INFERNO.)

Dan volgt er nog heel goed nieuws: De koorreis gaat door! De geplande reis naar Ierland zit er niet in, maar Amoni-reisleider Ellen stak last-minute nog een reis naar België in elkaar. Het dan nog steeds kandidaat-bestuur Lux blijft geheim tot op de eerste avond van de koorreis in Oostduinkerke. Na het onthullende bestuursfilmpje krijgt Lux een warm en enthousiast onthaal. Hanne, Elfie, Liselotte, Matthias en ik hebben er ongelooflijk veel zin in om ons het komende academiejaar volledig in te zetten voor het LUK en na een gedwongen doods semester opnieuw tot leven te komen.

Begin september 2020 houden we, samen met onze dirigent Kevin, een startvergadering van maar liefst zeven uur om aan het academiejaar te beginnen. Door de coronasituatie moet er heel veel besproken worden. Koor&Stem stelde een hele reeks maatregelen op samen met de overheid, gaande van afstands- en hygiënemaatregelen tot het opstellen van draaiboeken, contactopsporing en circulatieplannen. Ook wordt duidelijk dat het semester niet op een normale manier zal kunnen starten en heel wat traditionele activiteiten moeten herdacht en gewijzigd worden. Het aulazingen wordt niet toegelaten, dus komen we met een promofilmpje. Repeteren kan met maximaal 50 deelnemers, wat betekent dat we het koor opsplitsen in twee groepen. Het project met Vivarte lijkt meer en meer risicovol door het relatief grote aantal deelnemers, dus komt Kevin met het plan om de opera Dido en Aeneas van Purcell te brengen, wat een kleinere setting en het werken in bubbels toelaat. (Noot: Ook dit project vond plaats in het bestuursjaar van INFERNO, in mei 2023.)

Bij de opening van het academiejaar krijgt het LUK een nieuwe acroniem: het Leuvens Universitair Kortetermijndepannagekoor. Enkele dagen voordien laat KU Leuven weten dat het zingen van de hymnes en zelfs buiten zingen in de Naamsestraat niet meer mogelijk is. Ze vragen ons of we een virtual choir in elkaar kunnen steken voor de Europese en Vlaamse hymne. Zo flexibel als we zijn, spelen we dat toch maar klaar op openingsweekend. Aangezien we daar allemaal samen zijn, krijgt iedereen een mooie Arendonkse weide op de achtergrond. De beeldopnames verlopen met een efficiënt doorloopsysteem en na een vlotte montage kunnen we op zondagavond twee mooie video’s doorsturen. Tijdens de academische zitting worden we door Greet Samyn aangekondigd als: “Het LUK, altijd virtuoos en nu ook virtueel”. Ook al kunnen we niet aanwezig zijn op de opening van het academiejaar, die dag is altijd een heilige LUK-dag. We gaan gezellig samen brunchen in de buitenlucht aan Abdij van Park, met boterkoeken en cava, want een luxebestuur zijn we zeker en vast. In de namiddag is ook voor ons het academiejaar officieel geopend, na het “open het academiejaar”-spel in Heverlee Bos.

De coronamaatregelen voor koren zijn streng: maximaal 50 koorzangers op een repetitie, 10 m2 binnenoppervlakte per zanger, mondmaskers, 1,5 m afstand, … Om voldoende nieuwe leden aan te spreken organiseren we 4 in plaats van 2 kennismakingsrepetities. Uiteindelijk kunnen we toch 25 nieuwe leden verwelkomen! We hebben nu 96 actieve koorleden, en slechts 86 beschikbare plaatsen verdeeld over 2 gelijktijdige repetities op een verschillende locatie. Meestal had Lux toch wat stress omdat we niemand wilden weigeren, maar het LUK voelde dat precies natuurlijk aan en elke week waren er nog maximaal een vijftal plaatsen over. Voor het bestuur komt er organisatorisch heel wat bij kijken, maar al snel ontwikkelen we een gestroomlijnd ritme. In de hal op koorkot staan er twee curverboxen met materiaal klaar die we telkens meenemen. We splitsen ons op en zijn telkens een halfuur op voorhand op de repetitielocatie om die klaar te zetten. Allerhande signalisatie in verband met hygiënemaatregelen ophangen, stoelen klaarzetten, de circulatiestromen aanduiden zoals in het draaiboek, handgel, etc. Per repetitielocatie is er een coronaverantwoordelijke die ook steeds erop let dat de leden alle maatregelen volgen. Het organiseren van de repetities vraagt heel wat moeite, maar we krijgen heel veel terug van de vele enthousiaste zangers die staan te springen om te komen zingen. Ook de nieuwtjes zijn blij om te komen. De ontmoetingsavond moet noodgedwongen buiten plaatsvinden, maar een nachtelijke wandelzoektocht doorheen het Arenbergpark schrikt niemand af. Midden november komt er een nieuwe lockdown. Bijgevolg transformeert Lux in een animatiebestuur. We proberen creatief te zijn en elke week een actieve online activiteit te voorzien zodat iedereen actief kan deelnemen en met elkaar in interactie kan gaan. Speeddaten met de custom made applicatie van coördinator website Lode, een quiz, online open-koorkot, yoga, Sinterklaas, spelletjesavond, filmavond, workshop draaikaarsen maken, meditatie, Lux tegen allen, blind date, … passeren allemaal op de planning. Lux tegen allen was een online spel waarbij de verschillende groepjes samen speelden tegen Lux. Bij het succesvol uitvoeren van tal van opdrachten kwam er telkens een tegenprestatie van Lux. Na die succesvolle avond mocht Matthias zijn reuzegrote wijnglas ad fundum leegdrinken, heeft het voltallige bestuur in ondergoed in de sneeuw in het voortuintje van huisje 31 gerold, hebben Elfie en Liselotte hun haar roze gekleurd en Matthias zijn haar blauw, en hebben Matthias, Hannes (tenor, coördinator techniek en vriend van Elfie) en ikzelf onze snor laten staan voor één maand. Er is bezwarend beeldmateriaal als bewijs bijgehouden… In deze (letterlijk) donkere maanden schrijft Lux 96 kaartjes met de tekst van de LUK-hymne of an Irish blessing om iedereen een hart onder de riem te steken.

Na de online bloktafels in januari 2021 en de online start van het tweede semester schakelen we in maart 2021 over naar wandelen en coronaproof schlageren in groepjes van 10. Meestal waren er elke week zo’n 5 tot 6 groepjes. Hoewel alle muzikale plannen van dit academiejaar niet kunnen doorgaan en doorgeschoven worden naar Aeterna, onze opvolgers, kunnen we net voor de examenperiode in juni toch tweemaal in groepen van 25 bijeenkomen.

Gelukkig zijn we hier nog niet bij het hoogtepunt. Dat hoogtepunt is de koorreis, opnieuw in België en niet naar Noord-Italië. Matthias deed hiervoor zijn voorganger Ellen na, door alweer last-minute alle plannen noodgedwongen over een andere boeg te gooien. We beginnen in Ieper, waar de fietsdag door de Westhoek in volle zon toch wel centraal staat. Nadien gaan we naar Gent, waar we gelukkig een koorreisconcert mogen geven in een overvolle Sint-Michielskerk, dat tegelijk ook het laatste concert is met de blauwe LUK-hemden als uniform. In Gent maken we ook een kajaktocht met fakkels, en gaat er een filmpje viraal op de Gentse sociale media van het ‘Goodnight Sweetheart’ zingende LUK op het water bij fakkellicht. Daarna reizen we door naar Luik, waar de VR-games en de cantus tot veel interessante gesprekken leiden. We eindigen in Han-sur-Lesse, waar Rheinbergers Abendlied nog lang door de grotten zal echoën.

Het Lux-jaar sluiten we af in schoonheid met een gezellige bestuursbarbecue in de Huldenbergse heuvels bij Elfie thuis. Het nieuwe bestuur, Aeterna, staat te trappelen om de fakkel over te nemen, en zowel Elfie als Matthias binnen met volle goesting aan een tweede bestuursjaar.

Het wordt steeds gezegd dat wonen op koorkot de ultieme LUK-ervaring is en alle oud-besturen hebben de beste herinneringen aan huisje 31 op het Groot Begijnhof. Wel, ik denk dat Lux het allergrootste voorrecht heeft gehad van iedereen, om tijdens de coronapademie een koorkotbubbel te hebben. We hebben enorm veel aan elkaar gehad om vol energie en moed die lange eenzame maanden door te komen en we hebben heel veel tijd met elkaar kunnen doorbrengen. Van gourmet en kaas en wijnavonden tot gezellige thee en puddingavondjes, van overheerlijk (en soms vreemd gekleurd) gebak van meesterpatissiers Matthias en Jonas op zondagavond, tot zangavonden met Psalm 42 van Mendelssohn of het Requiem van Brahms. Koorkot heeft zeer mooie herinneringen voor ons allemaal. Als de muren nu maar eens konden spreken…

Elfie, Hanne, Liselotte en Matthias, ik draag deze tekst aan jullie op, uit grote dankbaarheid voor jullie warmte en genegenheid tijdens ons wondermooie Lux-jaar. Ik licht steeds op als ik aan jullie denk, en ik weet dat we op onze oude dag gelukkig zullen kunnen terugkijken op dit unieke jaar en onze hechte vriendschap voor het leven!

Getekend

Lu(x)cas, 2023