Aeterna

2021-2022

Het jaar van Aeterna

Lux Aeterna, eeuwig licht. Met twee bestuursleden die zijn blijven plakken uit het vorig academiejaar is dit het meest ervaren startende bestuur van de afgelopen twintig jaar. Hoe nuttig die ervaring is, valt nog te zien, want het jaar lijkt in niets op vorige koorjaren.

One Voice

Na anderhalf jaar stilte staat het koor te springen om te zingen en wat is er leuker dan een samenwerking met een ander koor? Samen met het Belgisch jeugdkoor BEvocaL brengt het LUK een mooi concert in de Sint-Michielskerk, afgesloten door een gezamenlijk werk: One Voice. Heerlijk romantisch de koorzang bezingen.

“Hallo, ik bel met slecht nieuws…”

Hoe graag Aeterna ook zou willen dat corona niet meer bestaat en hoe flink we ons ook aan de maatregelen houden, het beestje loert bij elke activiteit om de hoek. In de herfstmaanden wordt het universitaire testcentrum een bijna wekelijkse afspraak en staan de contact-tracing-telefoons op koorkot zelden stil.

De meeste activiteiten gaan gelukkig zonder problemen door en als we toch prijs hebben, bedenkt onze animatieverantwoordelijke Hanne een originele online activiteit.

(un)Muted

Het project Muted staat al op de agenda sinds de zomer van 2020. Composities geschreven door jonge, creatieve componisten voor de wereld na de komst van corona. Als het dan eindelijk zo ver is om het project op te voeren strooit corona natuurlijk roet in het eten.

Nieuwe coronamaatregelen voor amateurs laten concerten toe, maar repeteren niet meer. Met heel veel zin om te zingen en overtuigd dat het op een veilige manier kan, komt een creatief koorlid met een oplossing: creatiemomenten. Het publiek ervaart het work-in-progress en krijgt uitleg van de dirigent en de componisten.

De composities van Muted zijn geschreven voor specifiek dit moment: het midden van een pandemie, de top van een coronacurve, het moment waarop nabijheid een radicaal andere invulling krijgt. Iedereen – luisteraars én zangers – zitten ver van elkaar, achter een masker. De maatregelen zijn geen beperking, maar bepalen de muziek én de concertervaring.

We brengen drie creatiemomenten en vier concerten in de reeks Muted en elk beginnen ze zo: “Ik ben zó blij dat ik jullie hier vanavond mag verwelkomen op dit creatiemoment/concert van het Leuvens Universitair Koor”. De voorzitters-speech die het koor wel zeven keer heeft mogen aanhoren, maar de woorden waren telkens absoluut gemeend. Voor onze voorzitter Elfie is Muted het trotse hoogtepunt van het academiejaar.

Positive vibes

Na twee jaar pandemie dringt covid koorkot dan toch binnen. Vergaderen op afstand, teambuilding buiten en een goede dosis zelfspot zijn de gekozen wapens van Aeterna. Een paar weken later brengen ze op LUKkelpop – ons free podium – een satirisch actje: Positive vibes.

Jauchzet dem Herrn

Op deze speciale schlageravond (lees: cantus op zijn LUK’s) komen een kleine 200 leden, oud-leden en voormalige dirigenten samen in de universiteitshallen om zich, onder leiding van drie charismatische voorzitters, een weg doorheen de 53-jarige geschiedenis van het LUK te zingen.

Misdadig mooi

De massa publiek die op het lenteconcert verschijnt, zou een paar maanden eerder misdadig zijn geweest. Het is een genot om weer voor een goedgevulde kerk te mogen zingen. Meesters der Misdaad is het eerste “normale” concert sinds corona. De iets minder “normale” rode draad zijn misdadige componisten die ondanks hun duistere persoonlijke leven prachtige koorwerken hebben geschreven.

Onze penningmeester Matthias is blij dat de koorkas weer gespijsd wordt en ook onze secretaris Caroline is blij dat ze geen CO2-meters, alcoholgel, honderden wegwijzers en mondmaskers meer moet voorzien.

Fremd in die Fremde gehn

De koorreis gaat voor het eerst in twee jaar weer naar het buitenland, het mooie Duitsland! Reisleider Karel neemt ons mee op een schitterende reis vol (koor)schlagers, halbe Liter en Brezeln. We genieten van het bruisende Berlijn, prachtige Potsdam, tijdloze Torgau en dromerige Dresden.

Elfie

namens Aeterna
bestuur 2021-2022

Elfie Van Rensbergen (voorzitter)
Caroline Vanhoof (secretaris)
Matthias Cruypelinck (penningmeester)
Karel Aerts (reisleider)
Hanne Van Winckel (animatie)

Kevin Hendrickx (dirigent)