© Jonas Gedeshi

Een koor van studenten

Het Leuvens Universitair Koor (LUK) is het studentenkoor van de KU Leuven. Het koor brengt meer dan tachtig studenten samen om te zingen.

Het jaar van het koor

Elk semester bereidt het LUK een concert voor. Daarnaast is het koor geregeld te horen tijdens gelegenheden van de universiteit, zoals de feestelijke opening van het academiejaar.

Het LUK is niet alleen een koor, maar ook een studentenvereniging. Naast repetities staan er dus ook tal van andere activiteiten op het programma, zoals een ontmoetingsavond voor nieuwe leden, een cantus, repetitieweekends, een reis in de zomervakantie, activiteiten met onze bevriende ensembles of een vrij podium.

Onze dirigent

Het LUK staat onder leiding van Kevin Hendrickx.

Kevin is orkest- en koordirigent én doctor in de wetenschappen. Onze collega’s van het Arenbergorkest kennen hem als gastdirigent en ook in andere studentensteden is hij thuis. In Antwerpen doceert hij scheikunde en in Gent richtte hij Continuo op, het alumni- en personeelsorkest.

Kevin houdt niet alleen van romantische koorwerken, maar ook van hedendaags experiment. Dat moet wel, want hij studeert compositie aan het conservatorium van Gent.

Vijfenvijftig jaar geschiedenis

Het koor werd opgericht door twee studenten, intussen meer dan vijfenvijftig jaar geleden. Sindsdien zongen meer dan duizend studenten in het LUK en stonden twintig dirigenten voor het koor, eerst studenten, later professionals. Niet voor niets wordt het LUK het eeuwig jonge koor genoemd.

Het LUK houdt oud-leden op de hoogte met een nieuwsbrief. Ben je oud-lid en ontvang je onze nieuwsbrief nog niet? Stuur dan een mailtje naar pr@leuvensuniversitairkoor.be.

Team

© William Winarto

Voorzitter
Thijs Schepens leidt de werking van het koor in goede banen met veel enthousiasme en een vleugje humor.

Secretaris
Nele Van Dael zorgt voor partituren, een repetitieruimte en een volledig uitgeruste concertlocatie.

Penningmeester
Willem Kindt beheert de schatkist van het koor.

Reisleiders
Mare Klijnsma en Judit Renneboog bereiden nu al samen een zomerse koorreis voor.

Animatie
Andreas Corthouts staat bij koorleden bekend voor zijn originele activiteiten en eeuwige enthousiasme.

Bestuur

Elk jaar verkiest het koor een nieuw bestuur. Het bestuur bestaat dit jaar uit een voorzitter, een secretaris, een penningmeester, een animatieverantwoordelijke en twee reisleiders.

Het bestuur kiest ook telkens een naam. Zo’n naam kan verwijzen naar muziek of ideeën waar het bestuur zich in kan vinden. Het huidige bestuur koos voor de naam ⭐️ Asteri ⭐️.

Zij wonen samen in het koorkot op het Groot Begijnhof.

Social Media (Saar Vandaele), Techniek (Jitske Vanhove), Publiciteit, programmaboekje en fankrant (Emilie Mercken), Website (Florian Sauerland en Joris Ceulemans), Jubileumteam (Matthias Cruypelinck en Emma Lavens), Merchandising (Johanna-Maria Van den Broeck), LUKraak (Nienke Winters).

Koördinatoren

Naast de zes bestuursleden zijn er ook negen coördinatoren. Zij ondersteunen het bestuur bij hun ambitieuze plannen voor dit jaar.

© KU Leuven – Rob Stevens

KU Leuven

Wat ooit begon als een gek idee van twee studenten, groeide uit tot hét koor van de KU Leuven. Het LUK zorgt vandaag voor muziek tijdens de belangrijkste officiële gelegenheden van de universiteit, zoals de Opening van het academiejaar en het Patroonsfeest.

Het LUK is een van de universitaire ensembles van de KU Leuven. Het koor wordt structureel gesteund door de Commissie Cultuur en de Dienst Cultuur KU Leuven. Houders van een Cultuurkaart krijgen korting op onze ticketprijzen.