2 december 2020, 18:03 (laatste wijziging: 3 december 2020, 17:29)

In het kort

Het Leuvens Universitair Koor (LUK) is het studentenkoor van de KU Leuven. Het LUK werd in 1969 opgericht door een handvol studenten. Ondertussen telt het koor meer dan tachtig zangers die elke donderdagavond samenkomen om te repeteren.

Elk semester bereidt het LUK een concert voor. Daarnaast is het koor geregeld te horen tijdens gelegenheden van de universiteit, zoals de feestelijke opening van het academiejaar.

Het LUK is niet alleen een koor, maar ook een studentenvereniging. Naast repetities staan er dus ook tal van andere activiteiten op het programma, zoals een ontmoetingsavond voor nieuwe leden, een cantus, repetitieweekends, een reis in de zomervakantie, activiteiten met onze bevriende ensembles of een vrij podium.

Lid worden

Lees meer over onze geschiedenis


© Jan Rosseel

Onze dirigent

Het LUK staat onder leiding van Kevin Hendrickx.

Kevin is orkest- en koordirigent én doctor in de wetenschappen. Onze collega’s van het Arenbergorkest kennen hem als gastdirigent en ook in andere studentensteden is hij thuis. In Antwerpen doceert hij scheikunde en in Gent richtte hij Continuo op, het alumni- en personeelsorkest.

Kevin houdt niet alleen van romantische koorwerken, maar ook van hedendaags experiment. Dat moet wel, want hij studeert compositie aan het conservatorium van Gent.

Lees meer over onze dirigent

Ontdek onze oud-dirigenten

Het bestuur

Elk jaar verkiest het koor een nieuw bestuur. Het bestuur bestaat uit een voorzitter, een secretaris, een penningmeester, een reisleider en een verantwoordelijke animatie. Zij wonen samen in het koorkot op het Groot Begijnhof.

Lucas Verleyen (voorzitter) leidt de werking van het koor in goede banen. Wie over het Groot Begijnhof wandelt, hoort hem misschien piano spelen. Lucas droomt nu al van de koorreis.

Liselotte Peeters (secretaris) zorgt voor partituren, een repetitieruimte en een podium. Haar favoriete LUK-lied is Nunc Dimittis van Mendelssohn.

Elfie Van Rensbergen (penningmeester) beheert de centjes van het koor. Ze houdt van ochtendwandelingen op koorweekend en Abschied vom Walde (ook van Mendelssohn).

Matthias Cruypelinck (reisleider) bereidt nu al een zomerse koorreis voor. Hij houdt ervan met het koor in binnen- en buitenland te zingen – het liefst Deep River, een prachtige spiritual.

Hanne De Bruyckere (animatie) staat bij koorleden bekend voor haar fantastische (online) activiteiten en bij het bestuur voor haar pudding met speculaas. Hanne’s favoriete LUK-lied is Loch Lomond.

Het bestuur wordt bijgestaan door zes coördinatoren:

Karel Aerts
Nicolas Brughmans
Roxane Deley
Emmanuel van der Beek
Lode Rosseel
Hannes Verdonck

Contacteer het bestuur

Meer dan vijftig jaar

Het LUK bestaat al meer dan een halve eeuw. Meer dan duizend studenten zongen sindsdien in het koor. Zij ontmoeten elkaar geregeld tijdens concerten of tijdens onze jubileumvieringen.

Het LUK houdt oud-leden op de hoogte met een nieuwsbrief. Ben je oud-lid en ontvang je onze nieuwsbrief nog niet? Stuur dan een mailtje naar pr@leuvensuniversitairkoor.be.

Lees meer over onze geschiedenis


Oud-leden tijdens de jubileumdag in 2019 © Anneleen van Kuyck

Aan de KU Leuven

Wat ooit begon als een gek idee van twee studenten, groeide uit tot het koor van de KU Leuven. Het LUK zorgt vandaag voor muziek tijdens de belangrijkste officiële gelegenheden van de universiteit, zoals de Opening van het academiejaar en het Patroonsfeest.

Het LUK is een van de universitaire ensembles van de KU Leuven. Het koor wordt structureel gesteund door de Commissie Cultuur en de Dienst Cultuur KU Leuven. Houders van een Cultuurkaart krijgen korting op onze ticketprijzen.


Het koor tijdens de Opening van het academiejaar in 2016 © Rob Stevens/KU Leuven